Øvelsesmateriale:

10 minutters Yoga for lænden

Denne videosekvens kan du udføre med henblik på arbejde med fleksibiliteten og styrken af din ryg, særligt lænderegionen.

Tag udgangspunkt i din egen krop, og tilpas endelig de enkelte øvelser, så de netop passer til dig.

10 minutters yoga for øvre ryg

Denne videosekvens kan du udføre med henblik på at arbejde med fleksibiliteten i din ryg, særligt den midterste og øvre del af ryggen.

Tag udgangspunkt i din egen krop, og tilpas endelig de enkelte øvelser, så de netop passer til dig.

KATTEN OG KOEN:

Denne øvelse kan du udføre med henblik på at bevæge din ryg – herunder led og muskler – igennem samt arbejde med fleksibiliteten i ryggen.

Øvelsen udføres i knæfirstående med knæene placeret under hofterne og håndleddene på linje med skuldre og albuer. Hold dit hoved i en neutral position og kig ned i måtten.

Begynd herfra med at svaje let i ryggen, og lad maven synke mod gulvet samtidig med at du skyder brystkassen frem, trækker skuldrene tilbage og kigger fremad.

Herefter i en bølgende bevægelse, krummer du ryggen og trækker hagen ind imod brystkassen, således at du kigger ind mod din navle. Hav en følelse af, at du trækker skulderbladene fra hinanden.

Sidebøjning:

Udfør det ovenstående i en flydende bevægelse og indfind så efterfølgende en neutral stilling i ryggen og hovedet i forlængelse af overkroppen, så du kigger ned i måtten. Herfra laves en sidebøjning ud mod den ene side ved at dreje hovedet til siden og vende blikket ned mod hoften i samme side. Før hovedet tilbage til midten og gentag til modsatte side.

Efter udførelse af krumninger, svaj og sidebøjninger det antal gange, der giver mening for dig. Slut så øvelsen af med at bevæge dig intuitivt i en bølgende bevægelse i alle tænkelige retninger, som føles rart for dig.

Diagonale løft til vandret

Denne øvelse kan du udføre med henblik på en blid opstart af træning af din rygmuskulatur.

Øvelsen udføres i knæfirstående med knæene placeret under hofterne og håndleddene på linje med skuldre og albuer. Hold din ryg og dit hoved i en neutral position og kig ned i måtten.

 

Løft herfra den ene arm og det modsatte ben op til vandret. Hold stillingen et øjeblik inden du i et roligt tempo sænker arm og ben ned i måtten igen. Gentag til modsatte side.

DIAGONALLØFT MED KRUM/SVAJ

Denne øvelse kan du udføre med henblik på at træne muskulaturen i hele din ryg samt arbejde med fleksibiliteten af ryggen.

Øvelsen udføres i knæfirestående med knæene placeret under hofterne og håndleddene på linje med skuldre og albuer. Hold din ryg og dit hoved i en neutral position og kig ned i måtten.

Løft herfra den ene arm og det modsatte ben op i retning mod loftet. Hold arm og ben strakt og lad blikket søge opad, så du svajer let i ryggen. Hold stillingen et øjeblik inden du i et roligt tempo sænker arm og ben nedad i retning mod måtten. Bøj i albuen og knæet og lad knæ og albue søge i retning mod hinanden samtidig med at du lader blikket søge ind mod din navle ved at trække hagen mod brystkassen, så du danner en krumning i hele ryggen. Gentag øvelsen det antal gange, der passer til dig inden du udfører den ligedan til modsatte side. 

Barnets stilling

Denne øvelse kan du udføre med henblik på at afstresse og finde ro, samt arbejde med at strække ud i din lænd. Derudover kan øvelsen også arbejde med mildt at strække ud omkring dine hofter, lår og ankler.

Øvelsen udføres fra en udgangsstilling i knæfirstående. Herfra kan du sætte dig tilbage ned mod hælene. Evt. med støtte mellem hæle og bagdel i form af et tæppe, en pude eller lignende. Lad overkroppen hvile på lårene, eller lad knæene søge ud mod hver side, så overkroppen kan hvile mellem lårene. Lad panden søge mod gulvet.

Lad enten armene hvile ned langs siden, eller stræk dem ud foran dig som vist på videoen.

Bliv i stillingen så længe, det føles rart for dig.

Supplér gerne med at lave et sidestræk til hver side ved at vandre hænderne ud til den ene side, indtil du mærker strækket i modsatte side af ryggen. Hold fortsat overkroppen hvilende over lårene/låret. Hold strækket så længe, det føles rart for dig inden du gentager det til modsatte side.